Preuzmite Flash plejer za pregledanje sajta!
 
POČETNA STRANA RESTORAN SMEŠTAJ OKOLINA GALERIJA LOKACIJA O NAMA KONTAKT

SISEVAC I OKOLINA

Sisevac se nalazi 32 km severoistočno od Paraćina ili 24 km od Ćuprije. Danas je to turističko mesto na obroncima Južnog Kučaja, kod samog izvora reke Crnice. Do Sisevca se dolazi putem Paraćin - Ćuprija - Senje, na 10-tak kilometara od raskršća za Senjski rudnik. Do Sisevca se može stići i preko Paraćina - Popovca i Stubice preko - Senja.

Nadmorska visina naselja je 360 m. i smešten je u kotlini brda a zbog pogodnih mikroklimatskih uslova i izvora mineralne vode bio je poznat kao klimatsko mesto još početkom XIV veka.

Sam naziv Sisevca vezuje se najčešće za manastir sv. Sisoja koji je danas obnovljen. Prvi pomen Sisevca se javlja 1389. godine kada Carica Milica u jednoj povelji pominje sveštenika Sisoja kome je dat Parakinov brod (Paraćin), deo nekadasnje Petruške oblasti. Dolazak Sisoja na ove prostore poklapa se sa vremenom gradjenja manastira Ravanice. Drugi pisani dokument iz novije prošlosti je iz 1859. godine u putopisima Feliksa Kanica, koji opisuje ruševine manastira Sisojevac, planinski put i rimske topionice. Na osnovu ovoga može se zakljuciti da su na ovoj lokaciji živeli ljudi jos u doba Rimljana.

Ono sto se pouzdano zna je to da se naselje uvećalo tek posle otkrivanja rudnika uglja, oko 1860. godine, i njegove masovnije eksploatacije. Eksploatacija se naročito uvećala posle podizanja Fabrike štofova u Paraćinu, 1880. god. U početku je ugalj dovožen u drvenim kolima sa zapregom sve do 1892. godine kada je izgradjena pruga uskog koloseka.

Sisevac
Sisevac - ribnjaci

Sisevac
Panorama Sisevca - 1929. godina
 
MANASTIRI
 
IZVOR REKE CRNICE
 
JUŽNI KUČAJ
   

Manastir Sisojevac. U samom Sisevcu u blizini izvorišta reke Crnice, okružen zelenilom okolnih brda, leži skromni ali arhitekturom i istorijom veoma bogat - manastir Preobraženja Hristovog - Sisojevac. Svoje ime manastir duguje svom osnivaču - monahu Sisoju Sinajitu, bivšem igumanu manastira Hilandara, koji je negde nakon 1381. godine, podigao zaista izuzetnu crkvu građenu od sige i kamena peščara crvene i žućkaste boje. Nažalost, manastir se verovatno samo nekoliko decenija razvijao i radio u miru. Po narodnom predanju Turci su, na Đurđevdan, ne zna se koje godine, iznenada napali narod okupljen kod crkve i isekli ga. Prvi pokušaj obnove manastira, bio je 1931. godine. Manastir je u potpunosti obnovljen u periodu od 1972. do 1978. godine Crkva je obnovljena, pokrivena olovom, živopis restaurisan i konzerviran. Sisojevac je proglašen metohom manastira Ravanice, koji o njemu vodi brigu.

U blizini Sisevca su i dva poznata srpska manastira - Ravanica i Manasija.

 

Reka Crnica izvire u snažnom mlazu ispod ogromne stene, na južnom delu Kučajskih planina.

Na izvoru je reka potpuno bela od krečnjačkih stena, pa se zato nekad zvala Belica. Priča se da se tokom turske vladavine silan svet okupio na saboru kod Crkve, u donjem toku reke. Turska ordija je iznenadila narod na saboru i posle nevidjenog masakra krv je obojila belu reku. Od tada se reka ne zove Belica, nego Crnica.

Crnica se uliva u Veliku Moravu blizu Paraćina. U nju se uliva reka Grza kod sela Davidovac. Ova reka protiče kroz sela: Zabrega, Popovac, Bošnjane, Davidovac i Glavicu. Takođe protiče kroz centar Paraćina.

 

Obronci Kučajskih planina bogati su prirodnim lepotama i brojnim prirodnim retkostima, kao što su Resavska pećina, klisure reka Resave i Suvaje, vrelima rečica i potoka, vodopadom Lisine i gustim šumama. Ovde možete videti i životinje: veverice, zečeve, puhove, lisice i srne. Čak u gustoj Kučajskoj šumi na većoj nadmorskoj visini i vuka.

Do skoro je Kučaj bio meka za lov ali sada je proglašen rezervatom. Pored prirodnih Južni Kučaj obiluje i brojnim kulturno-istorijskim vrednostima koji se nalaze u ovom području, među kojima su najpoznatiji manastiri Manasija i Ravanica... njemu je smešteno izletište Sisevac, pored Senjskog rudnika u kome izvire reka Crnica sa srednjevekovnim manastirom Sv. Sisojem, i naravno prelepa planina Rtanj...

 
 
SELO STUBICA

Na zapadnim obroncima Kučajskih planina, 17 kilometara severoistočno od grada Paraćina leži selo Stubica, u administrativnim granicama opštine Paraćin.Samo naselje se prostire na nadmorskoj visini od 284 do 343 metara, izmedju 21,39' i 21,41' istočne geografske dužine i 43,66' i 43,67' severne geografske širine. Atar sela Stubice sa zapadne strane graniči se sa atarom grada Ćuprije , a sa severne rekom Ravanicom.

Prema istoku stubički atar se proteže do Pasuljanskih livada, Ravne reke i planine Troglan, a južnu granicu čini izvoršte reke Crnice i potes turističkog naselja Sisevac. Na topografskoj karti atar sela Stubice zauzima površinu od 4354 hektara, od toga samo pod šumom se nalazi 2000 hektara i po oranicama 1221 hektara. Pod livadama je 578 hektara, voćnjacima i vinogradima 115 hektara. Putevi, vode, kuće i utrine zauzimaju 133 hektara. Konfiguracija terena u ataru sela Stubice je raznovrsna od najniže ravničarske kote 149 metara, na zapadnoj strani prema Ćupriji, do planinskog visa od 683 metara nadmorske visine u predelu Gorunovac istocno od sela. Zemljište u ataru sela Stubice podeljeno je na 530 domaćinstva ili na 9797 parcela, koje se vode u 1559 posedovnih listova.

(Tekst preuzet sa sajta www.stubica.eu)

Sisevac
Pogled na Stubicu
Sisevac
www.stubica.eu